niedziela, 5 maja 2013

Kostka makowo-wisniowo-smietankowa.



Kostka wykonana na życzenie córci. Od dłuzszego już czasu podglądałam blogi w których królują właśnie takie ciasta. Wrażenie zrobiły na mnie także wypieki siostry Anastazji.

Ciasto robi sie szybko,jedynie czas oczekiwanie to tężejąca masa.
Polecam bardzo.


SKŁADNIKI:

biszkopt makowy bardzo cieniutki-ale taki był zamysł

- 3 jajka
-3 łyżki cukru
-3 łyżki mąki
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-3 łyżki suchego maku

Białka ubic na sztywna piane,dodac cukier i dalej ubijac.Dodawac po jednym żółtku i ubijac.Następnie dodac przesianą mąke razem z proszkiem.Na koncu dodajemy mak.Całosc delikatnie wymieszac.
Blaszke ,która użyłam wyłożyłam papierem do pieczenia.Boków nie smarujemy.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i pieczemy 40 minut. Po upieczeniu odstawiamy biszkopt do wystudzenia. Przekrawamy ciasto na pół.


masa wiśniowa

- 1 szklanka wiśni drylowanych badz z kompotu
-galaretka wiśniowa

W 250 ml wody rozpuszczamy galaretkę ,gdy zacznie tężec dodajemy wiśnie.


masa śmietankowa pomaranczowa

-350ml śmietany 35%
-galaretka pomaranczowa

Smietane ubic na sztywno.Galaretke rozpuscic w 250ml wody.Do lekko tężejącej galaretki dodac śmietane i zmiksowac.

masa śmietankowa truskawkowa

Postepowac jak w przypadku masy powyżej.

Pierwsza warstwa to spod makowy, na niego nakładamy  warstwę truskawkową rozprowadzamy równiutko.Następnie masa wiśniowa , na nią ciasto makowe i ostatnia masa pomaranczowa.

Ciasto najlepsze do spożycia następnego dnia .

ps. blaszka o wymiarach 28x19

Zycze smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz